2011-12-12 13:19:22• hírek • Kokes János, MTI

Huszonhatan indulnak

A szlovák parlament
A szlovák parlament

Huszonhat politikai párt - nyolccal több mint tavaly - kíván indulni a márciusi idő előtti parlamenti választáson Szlovákiában.

Lívia Skultétyová, a központi választási bizottság képviselője hétfőn közölte, hogy a vasárnap éjfélig leadott választási listákat a testületnek december 31-ig kell megvizsgálnia. Ha bármelyik lista nem felelne meg az előírásoknak, az adott párt nem indulhat a választáson.

A választási listák összesen 2971 jelölt nevét tartalmazzák. Teljes, tehát 150 nevet (ennyi a parlamenti képviselők száma) tartalmazó választási listát 15 párt állított össze, a többi listán kevesebb név szerepel.
Teljes listát állított a Magyar Koalíció Pártja (MKP) és a Híd magyar-szlovák párt is.

A választási listák bejegyzésének egyik feltétele, hogy az adott pártnak be kell fizetnie a 16 596 eurós kauciót. Azok a pártok, amelyek a választáson legalább két százalékos támogatást szereznek, ezt a pénzt a választás után 30 napon belül visszakapják. Akik viszont nem érik el ezt a határt, azok pénze az állami költségvetésbe vándorol.
A pártok legkésőbb 48 órával a voksolás megkezdése előtt visszavonhatják választási listáikat. 

Szlovákiában jövő március 10-én lesznek idő előtti választások, mert Iveta Radicová kormánya október elején az euróövezeti mentőcsomagról szóló, bizalmi szavazással összekapcsolt parlamenti voksoláson megbukott.
A választás legnagyobb esélyese a Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer), amelynek támogatottsága hosszabb ideje tartósan 40 százalék körül mozog. Biztos befutónak számít még a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU), illetve a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH).  Támogatottságuk 15, illetve 10 százalék körül van.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: